085 2500929 mail@tkns.nl

Ervaring na een jaar lang zonnepanelen op het dak

Het is herfst 2017 als we een compleet gerenoveerd jaren 30 huis in Haarlem bezichtigen. In het kwartier dat we krijgen om in het huis rond te kijken, valt vooral de strakke afwerking op. Voor zover ik kan beoordelen is er ook aandacht besteed aan de isolatie. Het huis heeft energielabel D, staat in het bijgeleverde rapport te lezen. Niet gek voor zo’n oud huis, maar dat kan beter!

Zonnepanelen

Uiteindelijk kopen we het huis en rond de jaarwisseling verhuizen we naar Haarlem. Een jaar nadat we ons goed en wel gesetteld hebben, besluiten we dat het tijd is voor de eerste stappen om ons huis verder te verduurzamen. We beginnen met de aanleg van zonnepanelen. Ons noord-zuid georiënteerde platte dak is daar perfect geschikt voor. Ik weet dat de overheid een regeling heeft die het extra aantrekkelijk maakt om deze stap nu te zetten. Je mag de betaalde BTW namelijk terugvragen. Maar er is veel keuze in de panelen en de ene installateur is nog drukker dan de ander. Wie en wat moet je kiezen?

De installatie

Na diverse fora en reviews gelezen te hebben, valt uiteindelijk de keuze op installateur de Zonnefabriek uit Amsterdam. Zij leveren Sunpower panelen. Die vallen op door hun hoge opbrengst en garantie dat er gegarandeerd maar minimaal rendementsverlies gedurende 25 jaar optreedt. Dit in tegenstelling tot veel Chinese panelen, waar het rendementsverlies groter is gedurende de levensduur van de panelen. Er wordt bij de installatie van een SMA converter (of eigenlijk een inverter) gebruik gemaakt om de opgewekte stroom geschikt te maken voor het normale elektriciteitsnet. Uiteindelijk zeker niet de goedkoopste installateur en oplossing, maar het bedrijf wekt vertrouwen en ik betaal liever wat extra’s voor een systeem van goede kwaliteit.

De installatie op een rijtje:

 • 8 keer Sunpower, 360 watt panelen
 • SMA SB 3.0 TL converter
 • Sunpower Esdec Flatfix 20 montagemateriaal
 • 2880 Watt piekvermogen
 • Verwachte opbrengst 2592 kWh per jaar
 • Verwachte CO2 reductie van 1768 kg per jaar

Juni 2019 geef ik akkoord op de offerte en het is 22 augustus als de installatie plaatsvindt en de panelen de eerste Watts opleveren. Op een paar (kleine) beschadigingen na is de installatie verder soepel verlopen en ben ik zeer te spreken over het eindresultaat.

Software

Er zijn meerdere mogelijkheden om de opbrengst van je zonnepanelen in de gaten te houden. Dat inzicht is ook leuk en het geeft een goed gevoel als je op een zonnige dag de Watts over de lijn ziet vliegen. Je kunt de gegevens op de volgende manieren uitlezen:

 1. Rechtstreeks via de SMA converter. De converter is aangesloten op het thuisnetwerk (dat kan zowel bekabeld als via wifi). Door na het juiste IP adres te browsen kun je inloggen op de converter. Wel een beetje voor de nerds onder ons, maar als je wilt kun je hier de complete configuratie zien.
 2. Via de webportal van SMA, Sunny Portal geheten. De converter stuurt via internet de gegevens door naar SMA en daar zie je in een portal onder andere de opbrengst weergegeven in een aantal grafieken. Dit geeft een prima inzicht en meer hoef je eigenlijk ook niet te weten. Er is ook een app beschikbaar, die heb ik niet geïnstalleerd of gebruikt.
 3. Via de webportal van Zonnefabriek. Op hun beurt ontvangt de Zonnefabriek weer data van SMA die ze tonen in een persoonlijke webomgeving voor hun klanten. Veel voegt deze omgeving verder niet toe aan de portal van SMA zelf, behalve dat er wat info te zien is over (de garantie van) je installatie. Ook hier is een app beschikbaar, maar daar heb ik verder niets mee gedaan.
 4. Via de slimme meter. Als je thuis een slimme meter hebt is die waarschijnlijk geschikt om je stroomverbruik, maar ook de terug geleverde stroom inzichtelijk te maken. Via de je energiemaatschappij of andere providers kun je hier vervolgens via allerlei portals en apps inzicht in krijgen.

Getik(t) in de eerste maanden

De panelen leveren door het zonnige weer al snel veel stroom op. Wat wel opvalt is dat de SMA converter in de ochtend en de avond vrij luid tikt bij het aan- en uit gaan. Dit getik van het relais is zo luidt dat je het door het door een groot deel van het huis heen hoort, maar zeker in de slaapkamer van ons zoontje een paar meter ernaast. Bij navraag blijkt dat het getik normaal gesproken slechts een paar keer hoorbaar zou moeten zijn. Bij ons duurt het wel een half uur. Om gek van te worden!

Na veel contact met de Zonnefabriek, die op hun beurt weer contact hebben met SMA wordt uiteindelijk besloten om de converter te vervangen voor een nieuw exemplaar. Helaas blijkt al snel dat dit het euvel niet verholpen heeft en ik begin onderhand spijt te krijgen van de aanleg van het systeem. Om de slaap van ons zoontje niet teveel te verstoren schakel ik de converter elke dag maar handmatig in en uit. Dat is verre van ideaal en als je in de ochtend een keer vergeet het apparaat aan te zetten, levert het ook geen stroom op en liggen de panelen er voor niets.

Het is precies 5 maanden verder, als op 22 januari van dit jaar de Zonnefabriek een monteur langs stuurt om een nieuwe aanpassing te doen. Ditmaal op het dak en de wijze waarop de panelen onderling geschakeld zijn. Wat er precies is aangepast weet ik niet, maar het goede nieuws is dat dit wel het euvel met het vele getik opgelost heeft. Eindelijk draait het systeem helemaal naar behoren.

Opbrengst na een jaar

Nu we ruim een jaar verder zijn is het interessant om te kijken of de panelen inderdaad hebben opgeleverd wat er van ze verwacht wordt.

 • Verwacht: 2592 kWh
 • Werkelijk: 3200 kWh
 • Verschil: + 608 kWh

Het systeem heeft in een jaar tijd dus ruim 23% meer opgeleverd dan de verwachting. Wat daarbij opvalt is dit vooral door de maanden maart t/m augustus van dit jaar komt. Zie ook de grafiek:

Zonnepanelen rendement

Terugverdientijd en conclusie

Met de huidige stroomprijs produceert mijn installatie voor ongeveer € 700 aan stroom per jaar. Als ik dat tegen de eenmalige investering afzet, waarbij ik de betaalde BTW van de overheid terug heb ontvangen, is de terugverdientijd ruim 7 jaar. Dat is best nog een flinke periode, maar na die tijd kan het systeem nog jaren lang renderen. De zonnepanelen zelfs nog gegarandeerd 18 jaar na die tijd met minimaal vermogensverlies. Dat maakt het een zeer interessante investering. Zeker als je niet van plan bent binnen die 7 jaar te verhuizen. Maar uiteindelijk nog veel belangrijker is de besparing op de CO2-uitstoot. Die is er gemiddeld al tussen de 2 en 3 jaar als je rekening houdt met de productie van het systeem. Dat maakt voor mij dat het een goede beslissing is geweest zonnepanelen op mijn dak te installeren, ondanks de getikte beginperiode.

We produceren momenteel meer stroom per jaar dan dat we verbruiken. Binnenkort wordt er een hybride warmtepomp geïnstalleerd, waardoor we ongeveer op 0 uit zullen komen. En dan gaat het gasverbruik ook aanzienlijk naar beneden. Stapje voor stapje de goede kant op!

Vragen over zonnepanelen of andere duurzaamheidsmaatregelen? Neem contact met me op en ik deel mijn opgedane kennis graag met je!

Meer berichten

Negen jaar samenwerking met Elsevier. Non Solus!

Negen jaar samenwerking met Elsevier. Non Solus!

Elsevier is de klant waar ik veruit het langst voor heb gewerkt; ruim negen jaar. In eerste instantie vanuit DigitasLBi, daarna als freelancer en vanuit mijn ondernemingen Online Agency en DailyOps. Negen jaar aan mooie projecten werken? Dat kan je niet alleen (Non...

Het internet is vol. Tijd om een blog te starten!

Het internet is vol. Tijd om een blog te starten!

Jaarlijks produceren we met zijn allen zettabytes aan data. Zettabytes. Bytes met 21 nullen erachter. Niet te bevatten hoeveelheden informatie. En veel meer dan we ooit kunnen lezen. En jij wilt met jouw organisatie gevonden worden op internet? Het perfecte moment om...