085 2500929 mail@tkns.nl

Negen jaar samenwerking met Elsevier. Non Solus!

Elsevier is de klant waar ik veruit het langst voor heb gewerkt; ruim negen jaar. In eerste instantie vanuit DigitasLBi, daarna als freelancer en vanuit mijn ondernemingen Online Agency en DailyOps. Negen jaar aan mooie projecten werken? Dat kan je niet alleen (Non Solus).

Introductie

Elsevier is één van de grootste internationale publishers. Bij het Pharma team binnen Elsevier worden oplossingen gemaakt die gericht zijn op medisch professionals. In 2010 vindt er op dit gebied een beweging van offline naar online plaats en de online oplossingen nemen een steeds prominentere plek in. Deze online oplossingen, Resource Centers geheten, zijn maatwerk en het kost veel doorlooptijd om een dergelijke website te maken. Het Elsevier team is op dat moment op zoek naar een oplossing om dit proces te optimaliseren en de Resource Centers veel efficiënter uit te rollen. In de onderstaande paragrafen is een beschrijving te vinden van een aantal van de projecten die we vanaf dat moment opgeleverd hebben.

ePharma Toolkit

Begin 2011 start ik bij internetbureau DigitasLBi in Amsterdam aan ons eerste project voor Elsevier. Het idee is om een systeem te maken (de Toolkit), waarmee we heel snel nieuwe websites uitrollen. Die nieuwe websites bevatten dan al alle onderdelen die op een Resource Center benodigd zijn, zoals wetenschappelijke artikelen, presentaties, commentaar van editors en allerlei andere relevante informatie voor medisch professionals.

In het project hebben we gekozen voor het Drupal 6 Content Management Systeem. Een groot voordeel van dit Open Source systeem is dat we ook bij een grote hoeveelheid websites, geen licentiekosten hebben. Daarnaast is security een prominent onderdeel bij dit CMS en kunnen we gebruik maken van een enorme bibliotheek met reeds ontwikkelde functionaliteit door de Drupal community.

Na enkele maanden leveren we de eerste versie van de Toolkit op in samenwerking met onze collega’s van DigitasLBi in Italië. In de periode daarna rollen we enkele tientallen websites op het platform uit, volgen nieuwe versies van het systeem en geven we trainingen aan Elsevier-collega’s in andere Europese landen, Noord-Amerika, Zuid-Amerika en Azië.

Highlights:

 • Platform gebouwd op Drupal 6
 • Binnen 3 maanden live, van start van het project tot eerste release
 • Enkele tientallen websites live na een jaar
 • Training van Elsevier collega’s wereldwijd

Pharma Solutions Platform

Een jaar na de eerste oplevering van de Toolkit en een hoop ervaringen rijker, beginnen we aan de bouw van de opvolger van de Toolkit: het Pharma Solutions Platform (PSP). Inmiddels ben ik niet meer werkzaam bij DigitasLBi, maar als freelance projectmanager & product owner ingehuurd door Elsevier.

Drupal 7 is op dat moment beschikbaar als CMS en dusdanig stabiel dat we ervoor kiezen om PSP in dit systeem te ontwikkelen. Een migratie van Drupal 6 is erg complex en we beginnen daarom van scratch aan de bouw van het nieuwe platform met internetbureau Code uit Delft.

In de loop der tijd groeit het PSP uit tot een platform waar honderden sites op draaien. Van kleine websites met een enkel artikel, tot Resource Centers met video’s, e-learning modules en vele wetenschappelijke publicaties. Met mijn bedrijf Online Agency zorgen we ondertussen voor ondersteuning op content management gebied en leveren we maatwerk oplossingen voor projecten waar de standaard functionaliteit en modules van PSP niet volstaan.

Highlights:

 • Platform gebouwd op Drupal 7
 • Enorme flexibiliteit in content en vormgeving van de websites
 • Enkele honderden websites gehost op het platform
 • Content Management team bij Online Agency

Platform voor Digital Editions

Digital Editions zijn de online versie van offline publicaties bij Elsevier. Artikelen, boeken en andere uitingen worden omgezet in een digitaal bladerbare variant en gehost op een webserver. Tot op dat moment werden dergelijke Digital Editions handmatig op een hostingomgeving gezet, werden er losse domeinnamen geregistreerd en was het wachten tot de IT-afdeling tijd had om alles te regelen.

Met mijn bedrijf Online Agency bouwden we een platform voor Elsevier, waarop onze contactpersonen zelf alles eenvoudig konden inregelen. Met dit op Drupal 8 gebrouwde systeem kon een nieuwe Digital Edition in enkele minuten online worden gezet, zonder dat de IT-afdeling daarvoor nog nodig was.

Ook de typesetters van SPi Global uit de Filipijnen hadden direct toegang om nieuwe Digital Editions te uploaden. Door de ingebouwde workflow konden zij dan eerst alles laten controleren door hun contactpersoon, voor publicatie voor de buitenwereld.

Highlights:

 • Platform gebouwd op Drupal 8
 • Geoptimaliseerde workflow
 • Sterk vereenvoudigd publicatieproces
 • Hosting van honderden Digital Editions

Researcher Academy

Buiten de Pharma-afdeling om, maar wel voor Elsevier bouwden we met Online Agency de Researcher Academy. Deze website is gericht op (young) professionals om ze te trainen in het wetenschappelijk publicatieproces. Zowel Elsevier-specifiek als generiek. In video’s en andere online modules worden de stappen van onderzoek tot publicatie en peer-reviews uitgelegd en getest.

Designbureau Edenspiekermann uit Amsterdam was verantwoordelijk voor het ontwerp van de website. Het eveneens Amsterdmse Ritense richtte een backend omgeving in waarop onder andere de deelnemers en hun scores werden bijgehouden. Met Online Agency ontwikkelden we de frontend van de website. Daar gebruikten we Drupal 8 voor en legde diverse koppelingen met de systemen van Ritense en Elsevier.

Het gratis te gebruiken opleidingsplatform kreeg na de lancering veel positieve aandacht, zowel binnen Elsevier als extern. Vanwege de populariteit in Aziatische landen is de website ook in het Chinees beschikbaar. Bekijk de Researcher Academy op: https://researcheracademy.elsevier.com/

Highlights:

 • Website gebouwd op Drupal 8
 • Diverse API-koppelingen voor inlog- en datasynchronisatie
 • Gratis te gebruiken e-learning modules
 • Gebruikt als visitekaartje door Elsevier naar de buitenwereld

Ook interesse om een duurzame relatie op te bouwen met een copywriter, projectmanager en/of product owner? Neem contact met me op voor een afspraak!

Meer berichten

Ervaring na een jaar lang zonnepanelen op het dak

Ervaring na een jaar lang zonnepanelen op het dak

Het is herfst 2017 als we een compleet gerenoveerd jaren 30 huis in Haarlem bezichtigen. In het kwartier dat we krijgen om in het huis rond te kijken, valt vooral de strakke afwerking op. Voor zover ik kan beoordelen is er ook aandacht besteed aan de isolatie. Het...

Het internet is vol. Tijd om een blog te starten!

Het internet is vol. Tijd om een blog te starten!

Jaarlijks produceren we met zijn allen zettabytes aan data. Zettabytes. Bytes met 21 nullen erachter. Niet te bevatten hoeveelheden informatie. En veel meer dan we ooit kunnen lezen. En jij wilt met jouw organisatie gevonden worden op internet? Het perfecte moment om...